Toekomstvisie procesvoorstel

Constructief Hoeksche Waard en BurgerBelangen HW vinden dat je met een nieuwe integrale toekomstvisie nog geen deuk in een pakje boter kunt slaan!

De letterlijke vertaling van een visie is wat de toekomstdroom van de gemeente is en welke bijdrage deze aan de maatschappij wil leveren. Visie is de kunst om onzichtbare dingen te zien. Een visie wordt vaak geschreven voor een bepaalde periode, wordt geëvalueerd en bijgesteld indien nodig. Telkens wordt gekeken of datgene wat gedaan wordt nog in lijn is met het doel wat de gemeente nastreeft. Het is belangrijk dat je kan vertellen waar je naartoe groeit als organisatie.

Echter, je moet ook een keer wakker worden. Het alsmaar blijven schrijven van visies betekent blijven hangen in dromen. Inwoners verlangen dat de gemeente ook een keer overgaat tot het waarmaken van de gewekte verwachtingen in al die visies die in de afgelopen vijf jaar zijn opgesteld. Dit is essentieel voor de broodnodige schaalsprong die de gemeente Hoeksche Waard na de herindeling nog steeds moet maken.

Op 6 juli 2023 is er een motie aangenomen, waarin vermeld staat dat het college met een procesvoorstel zou komen om te komen tot een integrale toekomstvisie. In feite betekent dat niet anders dan alle reeds vastgestelde deelvisies praktisch samenvoegen en daar een integrale visie van maken als fundament voor concreet uitvoerbaar beleid. Het is nodig dat er slagvaardig beleid komt wat zichtbaar is. De inwoners snakken naar “Geen woorden maar daden”.

Het is teleurstellend om te zien dat er opnieuw een heel circus opgetrokken wordt om opnieuw met elkaar te gaan praten over een integrale toekomstvisie, terwijl gesteld wordt dat het wiel niet opnieuw uitgevonden dient te worden. Waarover moet je gaan praten als er niets nieuws toegevoegd mag worden? En het ergste is nog dat daar weer een extern bureau voor 100.000 euro voor moet worden ingehuurd, terwijl het alleen maar om een administratief proces gaat.

Dat schiet ons in het verkeerde keelgat, aldus Werner de Jong, want het gaat hier om gemeenschapsgeld wat besteed wordt aan een papieren tijger wat een visie in wezen is.

Inwoners willen resultaten zien en dat gewekte verwachtingen worden waargemaakt. Dit geld voor een extern bureau kan daarbij dringend nodig zijn. Er komen een paar moeilijke jaren aan waarin de Rijksoverheid ca. 10 tot 11 miljoen euro per jaar minder aan de gemeente zal geven. Dan zijn dit soort uitgaven onverantwoord. Het zijn tenslotte onze inwoners die daar last van krijgen.

Gerard Reve heeft over visies ooit het volgende gezegd:

Twijfel laat zich veel beter verdedigen dan de een of andere visie